Topatleten zijn mensen die in hun sport op het allerhoogste niveau presteren, bijvoorbeeld op de Olympische Spelen. Superknap, maar hoe word je zo’n topper? We spreken erover met Freek Janssen, een ervaren begeleider van topatleten.
Wat maakt een topatleet bijzonder, Freek? Dat is zeker niet alleen talent, maar vooral hard werken en toegewijd zijn. Het gaat om een combinatie van discipline, doorzettingsvermogen en het vermogen om mentaal sterk te blijven. Topatleten hebben een uitgesproken wil om te winnen.
Hoe ziet de dagelijkse routine van topatleten eruit? Topatleten trainen vrijwel elke dag, vaak zelfs meerdere keren per dag. De trainingen zijn heel specifiek en gericht op het verbeteren van hun techniek, kracht en uithoudingsvermogen. Naast de fysieke training, werken we ook veel aan mentale kracht, zoals concentratie en omgaan met stress. Maar het draait niet alleen om trainen. Ze moeten ook gezond eten, voldoende slapen en goed voor hun lichaam zorgen. Het is echt een levensstijl, geen hobby. Komen er ook offers bij kijken? Moeten topatleten dingen laten voor hun sport? Ja, absoluut. Het is niet altijd gemakkelijk. Topatleten moeten vaak keuzes maken die hun privéleven beïnvloeden. Ze kunnen bijvoorbeeld niet altijd naar feestjes of op vakantie gaan, omdat ze moeten trainen. Dit kan zwaar zijn, vooral op jonge leeftijd. Het belangrijkste is dat ze zelf gemotiveerd zijn en het er voor over hebben. Ze moeten begrijpen dat het allemaal onderdeel is van hun droom om de beste te worden.
Hoe zorg je ervoor dat topatleten gemotiveerd blijven, vooral als het hard werken is? Motivatie komt van binnenuit. Als atleten passie hebben voor hun sport, is het makkelijker om door te gaan. Maar ik probeer ook altijd het lange-termijn-doel voor ogen te houden. Het gaat niet alleen om die ene wedstrijd, maar om de reis naar succes. We vieren kleine overwinningen en blijven tegelijk ook altijd gericht op verbetering.
Wat zou je zeggen tegen een jonge atleet die droomt van de top? Ik zou zeggen: wees bereid om hard te werken en veel op te offeren. Het pad naar succes is lang en moeilijk, maar met de juiste instelling, discipline en passie is alles mogelijk. Blijf altijd in jezelf geloven, juist ook op momenten dat je het zwaar hebt. En vergeet niet dat je onderweg plezier moet hebben in wat je doet, anders is het niet de moeite waard.
Wat voor een soort tekst is dit?
een interview
een recensie
een gedicht
een advertentie
Wie is Freek Janssen?
een begeleider van topatleten
een topatleet
een interviewer
Waaruit bestaat de dagelijkse training van topatleten?
fysieke en mentale training
doorzettingsvermogen en gezond eten
techniek en kracht
Zoek in de tekst naar de zin: Dit kan zwaar zijn, vooral op jonge leeftijd.
Wat kan zwaar zijn?
feestjes en vakanties opofferen
keuzes maken
gemotiveerd blijven
Zoek in de tekst naar de zin: Het is echt een levensstijl, geen hobby.
Wat had hier ook kunnen staan in
plaats van 'een levensstijl'?
een manier van leven
iets wat je erg graag doet in je vrije tijd
een training
De titel van de tekst is: Het leven van een topatleet
Wat is een 'topatleet' volgens de schrijver van de tekst?
een sporter die aan wedstrijden meedoet op wereldniveau
een sporter die aan wedstrijden meedoet op regionaal niveau
een sporter die aan wedstrijden meedoet op landelijk niveau
een sporter die aan wedstrijden meedoet op Europees niveau
Wat maakt een topatleet bijzonder, volgens Freek?
talent, hard werken en toegewijd zijn
tips om kunnen zetten in gedrag
zelfs de meest kleine overwinningen vieren
Hoe vaak trainen topatleten gemiddeld volgens Freek Janssen?
bijna elke dag
2 keer per dag
5 dagen in de week
Wat is volgens Freek de belangrijkste factor voor motivatie bij atleten?
de passie voor de sport
beloningen, zoals chocolade
de druk van de begeleider/coach
de druk van tegenstanders
Wat adviseert Freek aan jonge atleten die dromen van de top?